Lilla Teaterns manusarkiv

Hitta din nästa uppsättning här!

Lilla Teaterns manusarkiv är en resurs för dig som är medlem på Lilla Teatern. Här kan du bläddra bland manus, få information om antal och typer av roller. Som medlem har du även möjlighet att ladda ned manusen i PDF-form.

PDF:erna är skyddade med lösenord. För att få tillgång till dessa måste du vara en betalande medlem. Kontakta styrelsen på info@lillateatern.nu. Skriv Manusarkiv i ämnesraden.

De manus du finner här är antingen originalverk, bearbetningar av andra manus eller dramatiseringar utifrån andra källor.

Det som är gemensamt är att de alla är tillgängliga under Creative Commons i någon form - dvs att de är fria att använda. Exakt vilka villkor som gäller för respektive pjäs står angivet. Läs mer om Creative Commons här

Mobirise

Burar - ett ko(s)miskt drama 
Fritt efter Dave McKeans serieroman Cages. Översättning från engelska och dramatisering av Andreas Josefsson.

På jakt efter en nystart för sitt måleri flyttar Leo in i ett hyreshus befolkat av udda existenser. Han träffar Karin på den lokala jazzklubben och en resa mot kärlek och inspiration tar sin början. Parallellt med Leo och Karins berättelse följer vi det isolerade författarparet, det senila damen med papegojan, beat-poeten Angela och Gud (i alla fall Karins gud).

Burar är en existentiell berättelse om kreativitet, dess förutsättningar och konsekvenser - allt paketerat i en komisk, magisk och filosofisk ram.

Roller (ålder inom parantes)
Leo Sabarsky (20-30) – målare
Karin (20-30) - sarkastisk romantiker
Doris Ericsson (60+) – portvaktsdam
En uteliggare (60+)
Jaime Guiterrez (40-50) – författare
Lourdes Guiterrez (40-50) – litteraturvetare
Angela (20-50) – poet
Flyttkarl #1 / Mannen i vitt / Karins Gud
Flyttkarl #2 / Bartendern / Galleristen / Mannen
Två män i svart (inga repliker).

Rättigheter
Manuset är tillgängligt under
Creative Commons CC-BY-NC-ND

Klicka här för att ladda ned manus (pdf)

signal|brus, fritt efter Signal to Noise av Neil Gaiman

signal|brus
Fritt efter Neil Gaimans serieroman Signal to Noise. Översättning från engelska och dramatisering av Andreas Josefsson.

Nicolas är en välrenomerad filmregissör mitt i livet. Hans tidigare verk har rosats av kritikerna och prisbelönats på de internationella filmfestivalerna. I färd med att kasta sig in i produktionen av vad han är övertygad om kommer att bli hans livs film, toppen på hans karriär, hans tour de force, nås han av beskedet av att han är dödligt sjuk i lungcancer. Hans värld rasar samman. Instängd i sin lägenhet, försatt i självpålagd exil, försöker han försonas med sitt öde och skapa mening där ingen mening tycks finnas.

signal|brus är en pjäs om de existentiella frågorna. Om mening och om död och vad som händer när dessa två ställs mot varandra. Vår värld går sakta mot sin undergång. När exakt allting tar slut kan vi aldrig veta. Lika lite som vi vet när vi själva kommer att dö. Frågan kanske inte är när eller hur, utan vad som kan skapa mening under tiden.

Roller (ålder inom parantes)
Nicolas (ca 50) – filmregissör 
Reed (30-40) – Nicolas granne och vän
Inanna (30-40) – filmproducent, vän till Nicolas
Julia (30-40) – läkare, vän till Nicolas
TV-predikanten 
Krymplingen 
Mannen
Kvinnan
Fyra journalister 
Fem bybor (inga repliker)

Rättigheter
Manuset är tillgängligt under
Creative Commons CC-BY-NC-ND

Klicka här för att ladda ned manus (pdf)

Fångvaktarna - en existentiell enaktare.

Fångvaktarna 
En dramatisering av The Cages ur novellsamlingen Personal Demons av Christopher Fowler. Manus och översättning från engelska av Andreas Josefsson.

Två fångar sitter i varsin gallerbur vilka svävar i ett tomrum. Den yngre av dem, Albert, är full av frågor och längtar efter friheten. Den äldre, Dr Figgis, har accepterat fångenskapen och bemöter Alberts funderingar med stoiskt lugn. Finns en möjlighet till frihet? Vad finns egentligen utanför buren?

Fångvaktarna är en kort enaktare om rädslan för autentiska val och konsekvenserna av att ta sitt öde i sina egna händer.

Roller (ålder inom parantes)
Albert (15-30) - en fånge
Dr Figgis (30-50) - en fånge

Rättigheter
Manuset är tillgängligt under
Creative Commons CC-BY-NC-ND.

Klicka här för att ladda ned manus (pdf)

Adress
Lilla Teatern
Kastanjegatan 13
223 59 Lund

Kontakt
epost: info@lillateatern.nu
hemsida: www.lillateatern.nu

Mobirise web page builder - Find out